Brood

De Schijf van Vijf

De Schijf van Vijf is een gezonde voedingsrichtlijn die is ontwikkeld door de Nederlandse overheid. Het is een visueel hulpmiddel dat mensen helpt bij het samenstellen van een evenwichtige en gezonde maaltijd.

De Schijf van Vijf bestaat uit vijf categorieën voedingsmiddelen: granen, groenten, fruit, zuivel en vlees, vis, ei of vetten en oliën. Elke categorie staat voor een specifiek deel van de maaltijd en de hoeveelheid die daarvan gegeten moet worden.

Granen zijn belangrijk

Granen, waaronder volkorenbrood, pasta, rijst en aardappelen, vormen de basis van elke maaltijd en moeten daarom in de grootste hoeveelheid worden gegeten. Groenten zijn belangrijk voor de vitaminen, mineralen en vezels die ze bevatten en moeten daarom dagelijks worden gegeten. Fruit is een goede bron van vitamines en suikers en moet daarom minstens twee keer per dag worden gegeten.

Zuivelproducten, waaronder melk, yoghurt en kaas, zijn belangrijk voor de calciumbehoefte en moeten daarom dagelijks worden gegeten. Vlees, vis, ei of plantaardige alternatieven zijn belangrijk voor de proteïnebehoefte en moeten daarom ook dagelijks worden gegeten. Vetten en oliën, waaronder margarine, mayonaise en olie, moeten met mate worden gegeten.

Schijf van Vijf is geen dieet

De Schijf van Vijf is een gemakkelijk te volgen richtlijn voor gezonde voeding en helpt mensen bij het maken van verstandige keuzes als het gaat om hun dagelijkse voeding. Het is belangrijk om te onthouden dat de Schijf van Vijf geen strikt dieet is en dat er ruimte is voor afwijkingen en uitzonderingen. Het is echter wel belangrijk om de richtlijnen in grote lijnen te volgen voor een gezonde en evenwichtige voeding.

Voedingscentrum geeft tips

Het Voedingscentrum is een betrouwbare bron van informatie over gezonde voeding. De organisatie biedt tal van tips en richtlijnen om mensen te helpen een gezond en gebalanceerd dieet te volgen. Zo raadt het Voedingscentrum bijvoorbeeld aan om dagelijks voldoende groente en fruit te eten, matig te zijn met suiker en zout, en gevarieerd te eten. Daarnaast biedt het Voedingscentrum praktische informatie over voedselveiligheid en duurzame voedselkeuzes. Door deze tips in praktijk te brengen, kunnen mensen hun gezondheid verbeteren en zich beter voelen.

Nieuwe artikelen! Meer van ons! Alleen voor jou!

Watervallen Krka
Vakantie in buitenland

Split, Kroatië – een cultureel juweel

Split, met zijn eeuwenoude geschiedenis en prachtige architectuur, is een stad die je meteen betovert. Het hart van de stad wordt gedomineerd door het Paleis