lemelerberg-1

Prachtige wandelroutes op de Lemelerberg

De majestueuze Lemelerberg, een imposante stuwwal oprijzend tot zestig meter hoogte, verrijst als een koninklijke wachter in het betoverende landschap van het Vechtdal. Deze natuurlijke pracht, bekend en bewonderd zowel binnen als buiten de grenzen van het dal, draagt de erfenis van de voorlaatste ijstijd, net als zijn verwant, de Sallandse heuvelrug. Met een harmonieuze mix van uitgestrekte heidevelden, weelderige loofbossen en golvende zandverstuivingen vormt de Lemelerberg een landschap van adembenemende diversiteit.

Besthmenerberg en Archemerberg

Te midden van dit natuurlijke wonder prijken nog twee andere heuvels uit dezelfde glorieuze periode: de Besthmenerberg en de Archemerberg. Als kroon op de Lemelerberg rust een kolossale zwerfkei, genaamd de “dikke steen”, die eeuwenlang meedogenloos werd voortgedreven door de ijzige krachten van de ijstijd. Gedurende alle seizoenen oefent deze majestueuze berg een onweerstaanbare aantrekkingskracht uit op avonturiers en natuurliefhebbers van alle windstreken.

De kudde grazende schapen

De iconische bewoners van de Lemelerberg zijn ongetwijfeld de gracieuze kuddes schapen die de heide als hun thuis beschouwen. Met een gracieuze pas doorkruisen zij de uitgestrekte vlaktes, een levendig tafereel dat bijdraagt aan het duurzame beheer van de heide als natuurlijke grasmaaiers. Onder de beschutting van de warme zonnestralen koestert een andere inwoner van deze berg zich in alle rust: de zandhagedis, een schuw wezen dat zich het liefst laat zien tijdens zijn zonnebadende sessies.

Paradijs voor wandelliefhebbers

Voor wandelliefhebbers biedt de Lemelerberg een scala aan routes die je meenemen door dit betoverende landschap.

Een van de populairste wandelroutes op de Lemelerberg is de ‘Lemelerberg wandelroute’. Deze route is ongeveer 8 kilometer lang en neemt je mee door diverse terreinen, waaronder heidevelden, bossen en langs mooie uitkijkpunten. Onderweg kom je langs de karakteristieke Lemelerbergse Bergweg, die vroeger diende als verbindingsweg tussen Lemele en Ommen. Vanaf hier heb je prachtige vergezichten over het omliggende landschap.

Een andere mooie wandelroute is de ‘Mandelige stukken wandelroute’, die ongeveer 5 kilometer lang is. Deze route voert je langs stukken heide, door bossen en langs de kronkelende rivier de Regge. Het is een ideale route voor wie op zoek is naar wat meer rust en stilte, weg van de drukkere paden.

Voor wie graag wat langer wandelt, is er ook de mogelijkheid om de wandelroutes op de Lemelerberg te combineren met die van de aangrenzende Archemerberg. Door beide gebieden te verkennen, kun je genieten van een uitgebreider scala aan landschappen en natuur.

Vanaf hier heb je een panoramisch uitzicht over de omgeving, wat vooral bij zonsopkomst of zonsondergang adembenemend kan zijn. Vergeet niet om tijdens je wandeling op de Lemelerberg te genieten van de flora en fauna die het gebied rijk is. Je kunt hier diverse vogelsoorten spotten, waaronder de karakteristieke roodborsttapuit en de geelgors. Ook zijn er regelmatig Schotse hooglanders en Drentse heideschapen te zien, die ingezet worden voor natuurbeheer.

Of je nu op zoek bent naar een korte wandeling om even de benen te strekken, of juist een lange tocht wilt maken door de uitgestrekte natuur, de wandelroutes op de Lemelerberg bieden voor ieder wat wils. Met zijn gevarieerde landschappen en adembenemende uitzichten is de Lemelerberg een waar paradijs voor wandelaars.

Theehuis De Lemelerberg

Vlakbij Theehuis De Lemelerberg strekt zich het Speelbos “In het Hol van de Leeuw” uit als een paradijs voor jonge avonturiers tussen vier en twaalf jaar oud. Hier kunnen ze zich helemaal uitleven, balancerend, klauterend en verstoppend tussen een overvloed aan speeltoestellen. Het bos, een gratis toegankelijk domein, biedt een oase van plezier en vertier, waar na afloop een warm onthaal wacht in het theehuis. Geniet na een verkwikkende wandeling door het weelderige natuurschoon van de Lemelerberg van een welverdiend kopje koffie en huisgemaakt appelgebak.

Het theehuis vormt een toevluchtsoord van rust en warmte, waar vermoeide reizigers hun benen kunnen strekken en zich kunnen laven aan het adembenemende panorama vanaf het zonovergoten terras. Zowel binnen als buiten straalt het theehuis een sfeer van tijdloze gezelligheid uit, met zijn knisperende open haard, glinsterende glas-in-loodramen en uitnodigende stamtafel. De serene ambiance, de eenvoudige geneugten en de hartelijke bediening maken dit theehuis tot een waar toevluchtsoord voor de ware liefhebber van natuur en ontspanning.

Nieuwe artikelen! Meer van ons! Alleen voor jou!

Watervallen Krka
Vakantie in buitenland

Split, Kroatië – een cultureel juweel

Split, met zijn eeuwenoude geschiedenis en prachtige architectuur, is een stad die je meteen betovert. Het hart van de stad wordt gedomineerd door het Paleis