Nationaal Park Hoge Kempen

TerHills, winkel- natuur- en recreatiegebied

TerHills, winkel- natuur- en recreatiegebied in de gemeente Dilsen-Stokkem (Belgisch Limburg) net over de grens ter hoogte van Stein. Een gebied met een rijke geschiedenis van mijnbouwactiviteiten die terug gaat tot de negentiende eeuw.

Steenkoolmijn van Eisden

De mijnbouw in het gebied begon met de ontdekking van steenkoolvoorraden in de late 19e eeuw. De steenkoolindustrie in Limburg kende een aanzienlijke groei in deze periode, en verschillende mijnen werden opgericht om de steenkool te ontginnen. Een van de bekendste mijnen in het gebied was de steenkoolmijn van Eisden, ook wel bekend als “Mijn van Eisden”.

De Mijn van Eisden werd opgericht in 1923 en was een van de zeven steenkoolmijnen in de regio Limburg. Het was een belangrijke bron van werkgelegenheid voor de lokale bevolking en trok arbeiders uit verschillende delen van België en zelfs daarbuiten aan.

Outlet center Maasmechelen Village

Echter, naarmate de steenkoolreserves begonnen uit te putten en de mijnbouw minder rendabel werd, begonnen de activiteiten langzaam af te nemen en 1987 werd de Mijn van Eisden uiteindelijk gesloten.
Na de sluiting van de mijn werd het gebied van TerHills omgevormd tot een recreatiegebied en natuurgebied. De voormalige mijnsite werd herontwikkeld en omgevormd tot het Terhills Resort, met onder andere een hotel, vakantiewoningen en een recreatieve jachthaven aan de Maas. Van jong tot oud kan gezellig winkelen in Maasmechelen Village. Waar je moe van het shoppen lekker kunt bijkomen in één van de vele horecagelegenheden die Maasmechelen Village biedt.

TerHills, winkel- natuur- en recreatiegebied

In de omliggende regio heeft de mijnbouwgeschiedenis een blijvende impact gehad op de lokale gemeenschap. Industriële monumenten en musea van de ooit zo bloeiende mijnbouwactiviteiten vormen een blijvende herinnering aan het belang van deze industrie in het verleden.

Monumenten, Musea en Activiteiten

C-mine: Een voormalige mijnsite die is omgebouwd tot een cultureel centrum met tentoonstellingen, theater, film, kunst en design.
Beleef de mijn zowel van onder als boven de grond

Emile Van Dorenmuseum: Gewijd aan het werk en de kunstwerken van de Genkse kunstschilder Emile Van Doren, die het landschap en het dorpsleven van de streek vastlegde.

Stads- en Mijngeschiedkundig Museum: Dit museum geeft een inzicht in de geschiedenis van Genk, inclusief de periode van de steenkoolmijnen en de transformatie van de stad.

Bokrijk: Hoewel niet in Genk zelf, is het nabijgelegen Openluchtmuseum Bokrijk een populaire bestemming, waar je historische gebouwen en demonstraties van traditionele ambachten kunt vinden.

TerHills Cablepark, watersport voor elk niveau

Nationaal Park Hoge Kempen

Nieuwe artikelen! Meer van ons! Alleen voor jou!

Watervallen Krka
Vakantie in buitenland

Split, Kroatië – een cultureel juweel

Split, met zijn eeuwenoude geschiedenis en prachtige architectuur, is een stad die je meteen betovert. Het hart van de stad wordt gedomineerd door het Paleis