Diabetes

Twee soorten diabetes

Diabetes is een aandoening waarbij het lichaam niet in staat is om de bloedsuikerspiegel op een gezonde manier te reguleren. Er zijn twee soorten diabetes: type 1 en type 2. Beide soorten hebben verschillende oorzaken en symptomen, en vereisen verschillende behandelmethoden.

Diabetes type 1

Diabetes type 1, ook wel insulinestuwend diabetes genoemd, is een auto-immuunziekte waarbij het lichaam de insulineproducerende cellen in de alvleesklier vernietigt. Dit resulteert in een gebrek aan insuline en een verhoogde bloedsuikerspiegel. Mensen met type 1-diabetes moeten regelmatig insuline injecteren of een insulinepomp dragen om hun bloedsuikerspiegel onder controle te houden. Type 1-diabetes komt meestal voor bij kinderen of jonge volwassenen en is niet te genezen.

Diabetes type 2

Twee soorten diabetes

Diabetes type 2, ook wel suikerziekte genoemd, is de meest voorkomende vorm van diabetes en ontstaat wanneer het lichaam niet meer op een effectieve manier op insuline reageert. Dit wordt insulineweerstand genoemd en kan leiden tot een verhoogde bloedsuikerspiegel. In tegenstelling tot type 1-diabetes is type 2-diabetes te voorkomen of te vertragen door een gezonde levensstijl, zoals regelmatig bewegen en een gezonde voeding. Sommige mensen met type 2-diabetes kunnen hun bloedsuikerspiegel onder controle houden met alleen dieet en beweging, terwijl anderen medicatie of insuline nodig hebben.

Gezonde leefstijl is belangrijk

Beide soorten diabetes kunnen op termijn complicaties veroorzaken, zoals hart- en vaatziekten, nierschade, oogproblemen, zenuwschade en amputaties. Het is daarom belangrijk om de bloedsuikerspiegel onder controle te houden door een gezonde levensstijl en, indien nodig, medicatie of insuline te gebruiken.

In het algemeen is het bewustzijn en de behandeling van diabetes de afgelopen jaren verbeterd, waardoor mensen met diabetes een hogere kwaliteit van leven en langere levensverwachting hebben. Het is belangrijk om regelmatig medische controles te ondergaan en samen met een arts een behandelplan te ontwikkelen om complicaties te voorkomen en de bloedsuikerspiegel onder controle te houden.

Nieuwe artikelen! Meer van ons! Alleen voor jou!

Landschap Limburg
Dagje uit

Valkenburg aan de Geul, je moet het beleven

Valkenburg aan de Geul, gelegen in het Zuid-Limburgse heuvellandschap, is een charmant stadje dat bekend staat om zijn rijke geschiedenis, adembenemende natuur en talrijke bezienswaardigheden.

Woningaanpassingen
Huis & Tuin

Langer blijven wonen in eigen huis

Langer blijven wonen in eigen huis is een wens die veel ouderen koesteren. Met de juiste woningaanpassingen is het mogelijk om het comfort en de