Hooikoorts

Wat is hooikoorts precies?

Hooikoorts, ook wel allergische rinitis genoemd, is een allergische reactie op stuifmeel van verschillende grassen, bomen en (on)kruiden die vrij in de lucht zweeft. Deze allergische reactie wordt veroorzaakt door het immuunsysteem dat zich verdedigt tegen de stuifmeeldeeltjes. Ongeveer 1 op de 8 mensen in Europa lijdt aan deze allergie. Maar wat is hooikoorts precies?

Symptomen van hooikoorts

De symptomen van hooikoorts kunnen variëren van persoon tot persoon. De meest voorkomende symptomen zijn niezen, loopneus, verstopte neus, jeukende en tranende ogen, hoesten, vermoeidheid en hoofdpijn. Deze symptomen lijken vaak op verkoudheidsklachten, maar bij hooikoorts duren de symptomen vaak langer.

Is hooikoorts erfelijk?

De aanleg voor hooikoorts kan erfelijk zijn. Als één van de ouders hooikoorts heeft, is de kans groter dat het kind deze allergie ontwikkelt. Als beide ouders hooikoorts hebben, is de kans nog groter dat het kind deze allergie krijgt.

Wat is hooikoorts precies?

Is hooikoorts besmettelijk?

Hooikoorts is niet besmettelijk en je kunt het niet krijgen van andere mensen of dieren. Dit betekent dat je geen afstand hoeft te houden van anderen of je hoeft te isoleren als je last hebt van deze allergie.

Wist je dat?

De naam hooikoorts heeft niets te maken met hooi of koorts. Het werd bedacht door een Engelse arts, John Bostock, die altijd last had van klachten tijdens de hooiperiode. Hij voelde zich daarbij ook koortsig en noemde het daarom hooikoorts.

Allergische reacties: oorzaken en mogelijke triggers

Allergische reacties zijn het resultaat van een overreactie van het immuunsysteem op bepaalde stoffen, bekend als allergenen. Deze allergenen kunnen variëren van voedsel en medicijnen tot pollen, huisstofmijt en dierenhaar. Wanneer iemand met een allergie in contact komt met een allergeen, reageert hun immuunsysteem door histamine en andere chemicaliën vrij te geven, wat leidt tot symptomen zoals jeuk, huiduitslag, niezen, ademhalingsproblemen en zelfs levensbedreigende anafylaxie.

Begrijpen hoe allergieën ontstaan en wat de oorzaak kan zijn

Veel voorkomende allergieën zijn onder andere hooikoorts, astma, voedselallergieën (zoals pinda’s, melk of eieren), insectenbeten en medicijnreacties. Het identificeren van de specifieke allergenen en het vermijden ervan is essentieel voor het beheersen van allergische reacties.

Nieuwe artikelen! Meer van ons! Alleen voor jou!

Watervallen Krka
Vakantie in buitenland

Split, Kroatië – een cultureel juweel

Split, met zijn eeuwenoude geschiedenis en prachtige architectuur, is een stad die je meteen betovert. Het hart van de stad wordt gedomineerd door het Paleis