Oogarts

Wat is maculadegeneratie?

Maculadegeneratie of netvliesveroudering is een oogziekte die vaak voorkomt bij ouderen. Het is de belangrijkste oorzaak van blindheid en slechtziendheid bij mensen ouder dan 50 jaar. Wat is maculadegeneratie? In dit artikel zullen we meer vertellen over wat het is, hoe het ontstaat en wat je eraan kunt doen.

Wat is maculadegeneratie?

De macula is het centrale deel van het netvlies dat zorgt voor scherp zicht. Bij maculadegeneratie wordt dit deel van het netvlies beschadigd, waardoor het zicht in het midden van het gezichtsveld vermindert. Hierdoor wordt het lastig om bijvoorbeeld gezichten of kleine details te herkennen. Er zijn twee vormen van maculadegeneratie: de natte vorm en de droge vorm.

Hoe ontstaat maculadegeneratie?

Wat is maculadegeneratie?

Het is niet precies bekend hoe maculadegeneratie ontstaat, maar het lijkt te maken te hebben met het ouder worden en genetische aanleg. Bij de droge vorm van maculadegeneratie vermindert het aantal cellen in de macula, terwijl bij de natte vorm er nieuwe bloedvaten ontstaan die lekken en het netvlies beschadigen. Roken, overgewicht en een ongezonde levensstijl kunnen de kans op het ontwikkelen van deze oogziekte vergroten.

Wat kun je eraan doen?

Er is geen genezing mogelijk voor maculadegeneratie, maar er zijn wel behandelingen die het zicht kunnen verbeteren en het verloop van de ziekte kunnen vertragen. Bij de natte vorm van maculadegeneratie kan er medicatie worden ingespoten die de groei van bloedvaten remt. Bij de droge vorm is het belangrijk om een gezonde levensstijl te behouden en supplementen te nemen met antioxidanten en mineralen, zoals vitamine C, E, zink en koper. Ook het dragen van een zonnebril kan helpen om het netvlies te beschermen tegen schadelijke UV-straling.

Daarnaast is het belangrijk om regelmatig naar de oogarts te gaan voor controle, zeker als er sprake is van risicofactoren zoals leeftijd, roken en overgewicht. Vroege opsporing en behandeling van maculadegeneratie kan het verlies van het gezichtsvermogen beperken.

Nieuwe artikelen! Meer van ons! Alleen voor jou!

Openhaard
Huis & Tuin

De gezondheidsrisico’s van haardvuur

Het gevaar van haardvuur Een knisperend haardvuur in huis straalt gezelligheid uit, maar het is helaas niet bevorderlijk voor de gezondheid en het milieu. De

Modelspoortreinen
Lifestyle

Modelspoortreinen zijn voor alle leeftijden

Modelspoortreinen zijn al generaties lang een geliefde hobby die mensen van alle leeftijden samenbrengt. Deze fascinerende bezigheid is niet alleen een bron van plezier, maar