Reisziekte

Wat is reisziekte en hoe voorkom je het?

Reisziekte, ook wel bekend als bewegingsziekte, is een veelvoorkomend probleem dat mensen van alle leeftijden treft. Hoewel het vaak geassocieerd wordt met reizen met de auto, kan het ook voorkomen bij reizen met de trein, bus, boot of vliegtuig. Wij keken naar de oorzaken van reisziekte en we delen enkele tips om deze onaangename aandoening te voorkomen. Wat is reisziekte hoe voorkom je het?

Wat veroorzaakt reisziekte?

Reisziekte treedt op wanneer er een discrepantie is tussen wat onze ogen zien en wat ons binnenoor, dat verantwoordelijk is voor ons evenwicht, waarneemt. Bijvoorbeeld, wanneer je in een auto zit en naar een boek kijkt, registreert je oog dat je stilstaat, terwijl je binnenoor de beweging van de auto waarneemt. Deze tegenstrijdige signalen kunnen leiden tot symptomen van reisziekte.

Symptomen van reisziekte

De meest voorkomende symptomen van reisziekte zijn:

  • Misselijkheid en/of overgeven
  • Duizeligheid
  • Zweten
  • Hoofdpijn
  • Vermoeidheid
  • Verhoogde speekselproductie

Tips om reisziekte te voorkomen

Kies de juiste zitplaats. Als je met de auto reist, probeer dan voorin te zitten. In een bus is de middelste zitplaats meestal het beste, terwijl je op een boot het beste in het midden kunt zitten of staan, waar de schommelingen minder voelbaar zijn. In een vliegtuig kan een stoel bij de vleugels helpen, omdat dit het stabielste deel van het vliegtuig is.

Wat is reisziekte en hoe voorkom je het?

Kijk naar de horizon. Probeer naar buiten te kijken en focus op een vast punt in de verte. Dit helpt om de discrepantie tussen zicht en evenwicht te minimaliseren.

Vermijd lezen of naar schermen kijken. Dit kan de symptomen verergeren, omdat je ogen zich concentreren op iets dat stilstaat terwijl je lichaam de beweging voelt.

Eet licht. Probeer zware of vette maaltijden te vermijden voordat je op reis gaat. Een lichte snack kan echter helpen om misselijkheid te voorkomen.

Frisse lucht. Zorg voor voldoende ventilatie. Open een raam of gebruik de airconditioning.

Vermijd sterke geuren. Sterke geuren, zoals die van voedsel of benzine, kunnen symptomen verergeren.

Draag een reisziektebandje. Deze bandjes oefenen druk uit op specifieke punten op je pols en kunnen helpen om symptomen te verminderen.

Medicatie tegen reisziekte: Er zijn verschillende medicijnen beschikbaar die kunnen helpen tegen reisziekte. Enkele voorbeelden zijn meclizine (Antivert, Bonine), dimenhydrinaat (Dramamine) en cyclizine (Marezine). Het is belangrijk om voor gebruik altijd de bijsluiter te lezen en bij twijfel een arts of apotheker te raadplegen.

Gember: Gember wordt vaak aangeprezen als een natuurlijk middel tegen misselijkheid en kan voor sommige mensen helpen tegen reisziekte. Je kunt gember innemen in de vorm van capsules, thee, snoepjes of verse gember.

Oordopjes: Er zijn speciale oordopjes beschikbaar die druk op het evenwichtsorgaan in het oor kunnen verminderen, wat kan helpen bij reisziekte.

Nieuwe artikelen! Meer van ons! Alleen voor jou!

Watervallen Krka
Vakantie in buitenland

Split, Kroatië – een cultureel juweel

Split, met zijn eeuwenoude geschiedenis en prachtige architectuur, is een stad die je meteen betovert. Het hart van de stad wordt gedomineerd door het Paleis